Pentru astăzi vă propun o reţetă cu un nivel de dificultate scăzut, rapidă şi extrem de gustoasă.
O reţetă care se încadrează cu brio în rândul celor de tip "tapas".
Quesadilla este un preparat culinar inspirat din bucătăria mexicană. Ca temporalitate a originii mergem cel puţin până în vremea conchistadorilor spanioli din secolul al XV-lea.
Pe scurt, în spaniolă, "queso" înseamnă "brânză", deci e lesne de înţeles pe unde s-ar situa şi ce ar însemna "quesadilla".
Ingrediente (pentru 4 porţii):
- 4 tortillas - am folosit tortillas integrale; puteţi opta pentru cele de porumb sau cele din făină albă de grâu
- 600 gr. piept de pui
- 300 gr. varză (aş fi preferat varză roşie - pentru data viitoare poate)
- 5-6 cartofi albi
- 150 gr. valeriană
- 200 gr. brânză rasă (eu am folosit un amestec de cheddar, caşcaval şi parmezan; vă recomand fie cheddar, fie un caşcaval bun sau un mix de brânzeturi)
- 100 gr. maioneză de casă
- zeama de la jumătate de lime sau de lămâie
- 3 linguri ulei de măsline
- 150 ml. sos de roşii
- 2 linguri sos Tabasco
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguriţe chilli pudră
- 1 linguriţă de boia afumată
- 1 căţel de usturoi
- ulei de floarea-soarelui pentru prăjit cartofii
- coriandru boabe
- oregano
- sare, piper
Cum preparăm?
- Tăiem pieptul de pui în bucăţi relativ mici. Prăjim pieptul de pui într-o tigaie în care am adăugat o lingură de ulei de măsline.
- Lăsăm bucăţelele de piept de pui câteva minute, să fie făcute, dar în acelaşi timp să fie suculente.
- Adăugăm peste pui o lingură de Tabasco, o lingură de sos de soia, o linguriţă de chilli pudră, boiaua afumată, usturoiul tocat mărunt, puţin oregano uscat, câteva boabe de coriandru măcinate, puţină zeamă de lime sau de lămâie, sare şi piper.
- Când puiul este gata stingem focul. Dacă bucăţile de pui sunt prea mari, le mai putem "ciopârţi" puţin.
- Adăugăm 150 gr. din brânza rasă şi o lăsăm să se topească
- Tăiem varza mărunt şi o aşezăm într-un bol. Adăugăm ulei de măsline, zeamă de lime/lămâie, maioneza, restul de brânză, sare şi piper proaspăt măcinat.
- Spălăm şi tăiem cartofii. Prăjim cartofii în ulei încins. Îi scoatem în momentul în care sunt crocanţi la exterior şi au o culoare aurie, dar rămân moi în interior. Sare, piper şi... sănătate! Eventual puţină brânză rasă.
- Spălăm valeriana. O amestecăm cu ulei de măsline, zeamă de lămâie şi o asezonăm cu sare şi piper.
- Prăjim tortillas (lipiile) într-o tigaie pentru 30-60 de secunde, apoi le umplem cu puiul şi cu brânza.
- Facem şi un sos pentru care folosim suc de roşii, zeamă de lime, Tabasco, sos de soia, chilli pudră, sare şi piper.
Acestea fiind spuse şi pregătite, începem să montăm farfuria. Puteţi rade deasupra la tortillas brânză, de asemenea şi deasupra cartofilor. Flancăm de o parte şi de alta cu salata de varză şi cu cea de valeriană.
Sosul îl puteţi adăuga fie pe farfurie, fie îl serviţi într-un vas sau ramekin separat.
Poftă bună şi gătiţi cu gust!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu