joi, 9 martie 2017

Rețetă mucenici moldoveneşti



Bine v-am regăsit!
După cum bine ştiţi pe 9 martie se sărbătoresc cei 40 de Mucenici, pentru alţi zi cunoscută şi ca "40 de pahare". :))

Reţetele diferă de la o zonă la altă. Eu vă voi propune cea pentru mucenici moldoveneşti aka "Sfinţi".


Ingrediente

Pentru aluat:
  • 1 kg. făină
  • 150 gr. zahăr
  • 500 ml. lapte
  • 3 ouă
  • 14 gr. drojdie uscată
  • 50 ml. ulei
  • 15 ml. esenţă de vanilie
  • coajă de lămâie rasă
  • 20 gr. zahăr vanilat
 Pentru sirop:
  • 250 ml. apă
  • 125 gr. zahăr
  • coajă de portocală rasă
  • 15 ml. esenţă de vanilie
Pentru glazură:
  • 250 gr. nucă măcinată
  • 250 gr. miere de albine   

Începem prin a amesteca drojdia cu puţin lapte călduţ.
Amestecaţi drojdia apoi cu puţină făină şi lăsaţi maiaua să crească pentru aproximativ 30 de minute.

Aluatul îl puteţi amesteca fie cu un mixer, fie manual (tradiţional).
Puneţi făina într-un vas mare, apoi adăugaţi ouăle şi maiaua.
Introduceţi în compoziţie şi cele două tipuri de zahăr, precum şi coaja rasă de lămâie şi 15 ml. de esenţă de vanilie. Puteţi folosi şi alt tip de esenţă, având în vedere că şi la sirop veţi avea nevoie de esenţă de vanilie.

Amestecaţi uşor ingredientele şi adăugaţi treptat restul laptelui.
Când aluatul devine omogen, adăugaţi şi 50 ml. de ulei.
Frământaţi aluatul pentru încă 2-3 minute şi lăsaţi aluatul să crească timp de o oră.

Pentru sirop, puneţi apă la fiert într-un vas şi adăugaţi şi zahărul.
Atunci când apa începe să fiarbă, adăugaţi esenţa de vanilie şi coaja rasă de portocală.

După ce aluatul a crescut, începeţi să modelaţi mucenicii.
În funcţie de cât de mari vreţi să îi faceţi, puteţi obţine între 8 şi 12 bucăţi din această cantitate.
Impărţiţi aluatul, apoi întindeţi fiecare bucată şi împletiţi-o astfel încât să obţineţi o formă de "8".

Asezaţi mucenicii pe o tavă pregătită cu hârtie de copt şi lăsaţi-i să se "odihnească" pentru 10 minute.
Ungeţi mucenicii cu ou şi introduceţi tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Mucenicii trebuie să capete o culoare aurie.

După ce scoateţi tava de la cuptor, lăsaţi mucenicii să se răcească, apoi însiropaţi-i şi lăsaţi-i preţ de câteva minute să absoarbă siropul.

Treceţi mucenicii prin miere şi apoi prin nucă.

Poftă bună şi gătiţi cu gust!

Dacă v-a plăcut această reţetă, daţi-i SHARE.
Multe alte reţete şi lucruri interesante din bucătărie pe https://www.facebook.com/gatestegustoscuvictor/ şi http://gatestegustoscuvictor.blogspot.ro/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu