duminică, 21 februarie 2016
Idee pentru cină
Cu siguranţă că în multe cazuri pentru o cină de duminică seară preferam o ieşire la restaurant. Dacă vă gândiţi să staţi acasă şi, mai ales, dacă treceţi prin bucătărie, vă propun o reţetă simplă şi rapidă pentru cină.
O importanţă deosebită în cazul acestui preparat trebuie acordată calităţii ingredientelor.
Pe de o parte, avem carnea de vită. Prefer oricând o bucată de antricot. Spre norocul meu am avut la dispoziţie un antricot foarte bun, maturat, marmorat (vom aborda în viitor despre acest subiect). Nu facem reclamă, nu spunem că e de la Gurmand Apetit. :) Rib-eye, provenienţă: Brazilia. Acestea fiind spuse, am preferat să nu pun carnea la marinat, deşi v-aş recomanda să o lăsaţi cel puţin câteva ore la marinat sau chiar să faceţi acest lucru cu o seară înainte de o găti.
Destul despre carne! În celălalt colţ: legume. Mai exact, ardei capia si ciupercuţe. Proaspete, delicioase, vor acompania steak-ul, îl vor pune în valoare, dar at the end, preparatul va fi un tot, fiecare ingredient contribuind din plin la rezultatul final.
Începem cu ardeii capia, de o culoare roşie deosebită, cu o textură faină. Vreo 5-6 la număr. Îi punem pe rând la copt, după care îi prăjim în puţin ulei de măsline sau unt (am preferat ulei de măsline), adăugând puţină sare, piper, puţin zahăr şi 1-2 căţei de usturoi tocaţi mărunt.
Ce vom face cu ardeii după ce îi prăjim? Jumătate din ei îi punem într-un bol în care adaugăm, la alegere, oţet (de orice tip preferaţi) sau lămâie. Îi amestecăm şi îi lăsăm să se odihnească. Cealaltă jumătate de ardei îşi gaseşte locul în blender alături de 2 căţei de usturoi copţi, aproximativ 100 ml. de smântână lichidă, grasă, sare, piper şi, opţional, câteva bucăţele de gorgonzola. Blendăm bine pentru 2-3 minute. Ar trebui să obţinem un sos consistent, gros, dar fin în acelaşi timp.
Să ne ocupăm şi de ciupercuţe. Am folosit ghebe sau râşcovi sau opintici (pintici), cum mai sunt numite în zona Moldovei şi a Bucovinei, şi câţiva gălbiori. Le pregătim simplu. Tigaie pe foc, topim 2 cuburi de unt nesărat, adăugăm o ceapă tocată mărunt pe care o călim timp de 2 minute. Adăugăm şi ciupercuţele pe care le-am spălat bine. 5 minute la un foc mediu ar trebui să fie suficiente. Cu un minut înainte de a le lua de pe foc, adăugăm 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt şi încă un cubuleţ de unt.
Uitasem să menţionez. Fiind preparate rapide şi destul de simple, puteţi lucra în acelaşi timp la toate.
Între timp ne ocupăm şi de carne, pe care e important să o scoatem de la frigider cu 10-15 minute înainte de a o găti. Încingem grill-ul, asezonăm carnea. Am pus doar piper proaspăt pe o parte şi pe cealaltă. Am preferat să nu pun sare. Este mult de discutat despre acest subiect pe care îl vom aborda pe viitor.
Aşezăm antricotul pe grill, 3 minute pe o parte, 3 pe cealaltă parte, până când capătă acele urme faine de grill. Introducem apoi carnea la cuptor pentru 6-8 minute.
Poate fi mai mult sau mai puţin în funcţie de cât de groasă este bucata de carne şi de cât de făcută vreţi să fie. Pentru o carne de calitate cum este antricotul este recomandat ca aceasta să fie facută mediu sau medium-rare. Sunt persoane cărora le place să fie în sânge sau persoane care strică aşa bunătate de carne gătind-o excesiv. De asemenea, ar fi recomandat să folosiţi un termometru de carne. Dacă nu, poate fi presată uşor cu degetul pentru a determina cât de făcută este (vom mai vorbi despre asta). După cum se poate observa, eu îi făcusem loc în tavă şi unei bucăţele de purceluş, aşa just in case. După ce scoatem anticotul de vită, îl lăsăm să se odihnească vreme de 10 minute.
Între timp ne ocupăm de montatul preparatelor pe farfurie. O farfurie simplă, dar care îmbină perfect calitatea şi savoarea ingredientelor.
Încercaţi şi voi! Poftă bună şi gătiţi cu gust!
Locația:
Iași, România
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu